Volt a proletár vezéreknek cselédjük?

Trádler Henrietta 
az NKE EJKK Közép-Európa Kutatóintézet ösztöndíjasa

fortepan_86136.jpg

Kun Béla cselédlányát, Széles Máriát 1919. szeptember 12-én, Újpesten letartóztatták. A vád ellene mindössze az volt, hogy a tanácskormány idején Kun Béla alkalmazottjaként teljesített szolgálatot.


Ki felelős az önvezető autók baleseteiért?

Ződi Zsolt 
tudományos főmunkatárs, Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézet

shutterstock_578326603.jpg

Egyre több balesetről lehet hallani, amelyek állítólag a Tesla önvezető rendszere miatt következtek be. Indokolatlanul felgyorsító, a közlekedési lámpákat figyelmen kívül hagyó, megbolondult autókról szólnak a hírek. A Tesla hárít, az áldozatok hozzátartozói perelnek. Mi a jogi helyzet jelenleg az „önvezető” Teslákkal?


Több mint 3 milliárd embert veszélyeztet közvetlenül a klímaváltozás

Tóth Bettina 
az NKE EJKK Európa Stratégia Kutatóintézet munkatársa

kep_toth_bettina.png

Az elmúlt két hétben rendezték meg Egyiptomban az ENSZ 27. éghajlatváltozási konferenciáját, ahol a világ országainak vezető politikusai, hatóságok, vállalkozások és a civil társadalom képviselői folytattak eszmecserét a globális éghajlat-politikai cselekvésről. Az EU-27  közös állásponttal érkezett Sarm es-Sejkbe annak érdekében, hogy támogassák a Párizsi Megállapodásban foglalt célok elérését.


Miért olyan nehéz szabályozni a netes pornót?

Sorbán Kinga 
tudományos segédmunkatárs, Információs Társadalom Kutatóintézet
shane-uchi-evrlbmvum1o-unsplash.jpg

A digitális szolgálatásokat szabályozó Digital Services Act (DSA) rendelet számos fontos újítást tartalmaz a Facebookhoz vagy a YouTube-hoz hasonló online platformok működésének szabályozásával kapcsolatban. Mivel már több helyen, így a ludovika.hu felületén is olvasható erről  áttekintés, így inkább a rendelet fájó hiányosságainak egyikére hívnánk fel a figyelmet.


Hozzájut-e Magyarország az európai uniós forrásokhoz?

Navracsics Tibor 
tudományos főmunkatárs, Európa Stratégia Kutatóintézet

shutterstock_519609727.jpg

Az Európai Bizottság szeptember 18-án meghozott döntése lehetővé tette, hogy a magyar kormány végre az európai uniós forrásokról szóló tárgyalások hajrájába jusson. A döntés ugyanakkor kezdetben bizonytalanságot okozott, és felvetette annak rémét, hogy Magyarország nemcsak a jövőbeni, de részben a már megítélt források egy részétől is elesik. Hogyan juthat mégis forráshoz hazánk, és milyen nehézségek állhatnak még elő?


Ezt jelenthetik a szankciók Oroszországnak

Szűcs Petra 
junior kutató, NKE Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézet
shutterstock_1991721866.jpg

Annak ellenére, hogy számos olyan véleménnyel találkozhatunk, mely szerint a nyugati szankciók nem képesek a kívánt eredmények elérésére Oroszországban, várhatóan összességükben mégis komoly hatásaik lesznek.
A 2022. február 24-e óta tartó ukrajnai orosz invázió következtében az Európai Unió Tanácsa hét szankciócsomagot fogadott el, melyek Oroszország, valamint Fehéroroszország ellen irányulnak. A szankciók elsődleges célja egyrészt az, hogy minél inkább gyengítsék Oroszország képességét a háború finanszírozására; másrészt pedig az, hogy azt a politikai, katonai, valamint gazdasági elitet célozzák meg, amely kifejezetten felelős az invázióért. Bár sok időbe telik, míg az egyes szankciók kifejtik a hatásukat az orosz gazdaságban, de a növekedési előrejelzésből úgy tűnik, hogy a korlátozó intézkedések érzékelhetők lesznek a gazdasági mutatókon keresztül.


Kiberhigiéniáról gyerekeknek

Magas Bianka 
hallgató, NKE kiberbiztonsági mesterképzési szak

shutterstock_1415382416.jpg

A XXI. században nemcsak a felnőttek vannak kitéve a kibertérből érkező veszélyeknek, hanem a gyermekek is. Egyre több fiatal rendelkezik saját okoseszközzel, telefonnal, játszik online játékokon, vagy aktívan jelen van a közösségi médiában. Ahhoz, hogy biztonságban tudjuk a fiatalabb generációt is, fontos megtanulni, milyen alapvető dolgokra érdemes figyelni, ami az eszközhasználatukat érinti.


Dúl a gendervita a tengerentúlon

Gondola Csaba 
kutató, NKE EJKK Amerika Kutatóintézet

 shutterstock_2081034379.jpg

Idén áprilisban életbe lépett az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy az amerikaiak az útlevelükbe a férfi és a nő nemek mellett egy harmadik lehetőséget is megjelölhessenek. Ez pedig – hosszas társadalmi egyeztetést követően – az „X” nem lett.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy egy önmagát Zzyym-nek nevező transzgender személy útlevél igénylésekor a rendelkezésére álló „férfi” és „nő” szövegdobozok egyikét sem jelölte meg, hanem azok fölé az „intersex” szót írta, és kérte egy harmadik, megkülönböztető jelzés használatának biztosítását. Ennek következtében kérelmét a külügyi tevékenységek összehangolásáért és az utazási dokumentumok kiállításáért felelős State Department elutasította. Az esetből több évig húzódó bírósági ügy lett, amely nagy visszhangot keltett az amerikai sajtóban.


A szexuális erőszak a háború természetes velejárója?

Dr. Varga Réka
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet tudományos főmunkatársa

 shutterstock_176999018.jpg

A háború idején elkövetett szexuális erőszak sokáig tabu téma volt. Ebben a meglepő talán az, hogy sokáig a humanitárius szervezetek sem foglalkoztak a kérdéskörrel. A részleges áttörést véletlenszerű dolgok okozták: egyrészt a felfedezéssel, hogy a nemi erőszak elkövetésétől számított 72 órán belül a HIV gyógyítható, a nemi erőszak áldozatainak kezelése már élet-halál kérdéssé vált, és így előre került a prioritási listán. Másrészt a Közép-Afrikai Köztársaságban békefenntartók által 2013-2014-ben elkövetett szexuális visszaélések és az ezzel járó botrány is felszínre hozta azt, ami addig is nyilvánvaló volt: a szexuális erőszakkal mint humanitárius problémával külön foglalkozni kell.


Merre tovább, Franciaország?

Kovács Eszter 
tudományos segédmunkatárs, NKE EJKK Politika- és Államelméleti Kutatóintézet

 shutterstock_2065694543.jpg

A franciaországi elnökválasztás utáni napokban Pierre Manent a Le Figaro-nak adott interjút. Véleményét egyetlen jelölt vagy politikus sem érezhette dicséretnek.

Pierre Manent értékelése szerint a második fordulóban a leköszönő és újrainduló elnöknek nem kellett vereségtől tartania; a vele szemben álló, populizmusra építő kihívónak viszont nem volt esélye a győzelemre. Azonban előbbi nem egy sajátos politikai nézőpontot vagy ideológiát képviselt, csupán egyes módosabb és képzettebb rétegeket. E rétegeket az ingatlan tulajdonjoga és hozama, valamint a jobb iskolázottság különíti el a nép többi részétől. Ellentmondásos módon azonban ez a szélesebb értelemben vett elit, amely a javak jelentős részének tulajdonosa, tétlenül nézte a francia nemzeti értékek amortizálódását, az ipar leépítését, a közoktatás színvonalának tartós visszaesését.


süti beállítások módosítása