Fordulópont a romániai magyarság érdekérvényesítésében

Hegedüs Csilla 
az NKE Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója
shutterstock_1688882122.jpg

2022-re jelentős mértékben csökkent Románia lakossága, és az itt élő magyarok száma is. Ennek fényében különösen aggasztó, hogy a várakozásokkal ellentétben a magyar vezetésű települések jelentős részében nagyon alacsony a részvétel az összeíráson.

A népszámlálás ötödik hete után, az online szakasz félidejében mintegy négymillió kérdőív érkezett be a romániai Országos Statisztikai Intézethez. Az ott élő magyarok összeírását elősegítő, tájékoztató és támogató kampány alapfelülete, a Népszámlálás.ro becslései szerint a romániai magyarok érdeklődése enyhén meghaladja az országos átlagot, eddig mintegy 265 ezren éltek az önkitöltés lehetőségével. A becsült országos részvételi arány 20,8%-os az április 17-i hivatalos adatközlés alapján. A megyék magyarságaránya alapján becsült magyar részvétel 21,6%-os lehet.

A Népszámlálás.ro kiemeli, hogy a kitöltött kérdőívekre vonatkozó adatok között lehetnek csak részben kitöltött, nem validált kérdőívek, másodlagos lakások űrlapjai (abban az esetben, ha valakinek több ingatlanja van), illetve másodpéldányok is. A népszámlálás végső eredményeiben azonban csak az elfogadott, validált kérdőívek fognak számítani. Ezért nagyon fontos, hogy a kérdőívet kitöltők a kérdőív beküldését követő hét nap után a dovrec.insee.ro oldalon ellenőrizzék, hogy a válaszaikat elfogadták-e.

A hét erdélyi, jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék közül Bihar, Szilágy, Szatmár, Maros, Kolozs és Kovászna részvétele az összeíráson átlagon felüli, Hargita ezzel szemben átlagon alul teljesít. A szórványmegyék közül Brassó, Arad, Beszterce-Naszód, Szeben és Máramaros megyékben a részvétel átlagon felüli, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Fehér és Bákó megyékben átlagon aluli – ez már keveset árul el a feltételezett magyar részvételről.

Az alacsony részvétel egyik oka, hogy tízből kilenc ember nem rendelkezik azokkal a digitális kompetenciákkal, amelyek szükségesek a kérdőív online kitöltéséhez, ezért nagyon nehéz lesz a városokban legalább 35-40, a falvakban 50 százalékos részvételt elérni május 15-ig ahhoz, hogy a második, a hagyományos összeírás szakaszában a számlálóbiztosok hiánytalanul össze tudják majd írni a fennmaradt lakosságot.

A folyamatban levő romániai népszámlálás félidős részvételi eredményeiről és a felmerülő problémákról Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, az országos népszámlálási munkacsoport vezetője és Barna Gergő szociológus, a magyar népszámlálási kampány lebonyolításával megbízott Közpolitikai Elemző Központ Egyesület elnöke beszélt. A szakértők szerint nagy kockázatot jelent a népszámlálási kérdőív megválaszolásával megvárni a második szakaszt, a hagyományos összeírást, mivel a számlálóbiztosoknak nem lesz kapacitásuk arra, hogy mindenkihez eljussanak. Rendkívül fontos tehát, hogy a következő három hétben a lehető legtöbben töltsék ki az online kérdőívet, amire május 15-ig van lehetőség.

„Május 15-től a kisebb településeken csak egy számlálóbiztos fog dolgozni egyetlen tablettel, így egy-egy számlálóbiztosnak 450-550 lakás is juthat, ez naponta 7-9 család összeírását jelentené. Ezt majdnem lehetetlen lesz teljesíteni. A kimaradó lakosságra vonatkozó adatokat – akárcsak 2011-ben – adminisztratív nyilvántartásokból emelik majd be, etnikum, anyanyelv és felekezet nélkül. Ezt még elkerülhetjük, ha a fennmaradt három hétben részt veszünk az online szakaszban. A nagyvárosi, fiatalabb, képzettebb lakosságot arra kérjük, töltse ki interneten a kérdőívet. Polgármestereinket, önkormányzati képviselőinket pedig arra szólítjuk fel, hogy vegyék nagyon komolyan a települési összeírópontok megszervezését, és érjék el a kitűzött célszámokat” – nyilatkozta Horváth Anna, az országos népszámlálási munkacsoport vezetője.

Azok, akik elakadnak a kitöltésben, a nepszamlalas.ro oldalon kérdéseket tehetnek fel, szintén itt oktatóvideó, kitöltési útmutató, a települési összeírópontok listája és sok hasznos információ várja az érdeklődőket. Ezek mellett nagyon hatékonyan működik a 0371 900 172-es számú magyar telefonos tudakozó, illetve sokan felkeresik Botit, a népszámos chatbotot is.

A szervezők arra is felhívták a figyelmet, hogy bármilyen módon válaszol a lakosság a népszámlálási űrlap kérdéseire, mindig ellenőrizni kell, hogy az etnikumra, anyanyelvre, felekezeti hovatartozásra vonatkozó kérdések legyenek kitöltve, mielőtt mi magunk vagy a számlálóbiztos lezárja és beküldi a kérdőívet.

A romániai magyarok számára a népszámlálás nem a statisztikáról szól: a kisebbségi érdekérvényesítésben a román állammal való párbeszédhez erő kell. Ebben a zűrzavaros időszakban sokak számára a népszámlálás jelentősége eltörpül a járványhelyzet okozta nehézségek, a szomszédban kitört háború mellett, azonban mindenkinek meg kell értenie azt, hogy a jövő, a romániai magyarság érdekeinek érvényesítése múlik azon, hogy hányan vesznek részt a jelenleg zajló népszámláláson.

További izgalmas, tudományos tartalmakért kattintson

süti beállítások módosítása