Hogyan tervezi az új fejlesztési csomag újjáéleszteni az Egyesült Államok gazdaságát?

Varga Anett
külsős tudományos munkatárs, NKE Amerika Tanulmányok Kutatóintézet
hogyan_tervezi_az_uj_fejlesztesi_csomag_ujjaeleszteni_az_egyesult_allamok_gazdasagat.jpg

 

Nem sokkal a koronavírus-mentőcsomagot megszavazása után, újabb nagyszabású szövetségi kiadást tervez a Biden-kormány. A csomag fő célja ezúttal az infrastruktúra fejlesztése és egyben új munkalehetőségek teremtése – a tervezet a Build Back Better, azaz Építsük fel újra, jobban nevet kapta.

A 2000 milliárd dollárra rúgó gazdasági csomagot az elnök a régóta fennálló társadalmi és gazdasági kihívások megoldására kívánja fordítani, valamint elindítani a második világháború óta volt legnagyobb munkahely-teremtő beruházási programot. Az infrastruktúra fejlesztés többek között magába foglalna számos út és híd felújítását, valamint a vízvezetékek, az elektromos hálózatok és a tömegközlekedés korszerűsítését is. Mindezek mellett kiemelkedő szerephez jutna az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a tisztább energiaforrásokra való átállás, illetve a társadalmon belüli gazdasági egyenlőség elősegítését béremeléssel és az internet-infrastruktúra kiterjesztésével valósítaná meg.

A csomag költségeit a (21%-ról 28% -ra emelt) társasági adó fedezné, amely körülbelül 15 év múlva térülne meg. Emellett a multinacionális vállalatok globális jövedelmére vonatkozó adó  13% -ról 21% -ra nőne, illetve a fosszilis üzemanyag-társaságok szövetségi adókedvezményeit is megszüntetné. Annak ellenére, hogy az adóemelések általában a Republikánus Pártot elrettentik, az infrastruktúra fejlesztése olyan terület lehetne, amely kapcsán a két párt közös nevezőre juthat. Jelenleg azonban úgy tűnik, még messze van a terv ellenzéki támogatása, mivel az infrastruktúrán kívüli elemek túl ambiciózusnak a Republikánus Párt számára. Mitch McConnell, az Republikánus Párt szenátusi vezetője kijelentette, hogy teljesen ellenzi a tervezetet, mivel úgy gondolja, hogy az adóemelés nem időszerű és csak olyan fejlesztésekre kellene költekezni, amelyekre már rendelkezésre áll forrás. Azonban akkor is, ha mind az 50 szenátusi republikánus ellenzi az intézkedést, a demokraták többségi szavazással elfogadhatják a javaslatot – így került elfogadásra a koronavírus-mentőcsomag is. A pártok közötti együttműködés hiányát több republikánus képviselő is szóvá tette, hiszen ez a magatartás ellentétben áll az elnök által vallott mérsékelt politikai irányzattal, illetve nemzetegységesítési szándékával.

A demokraták viszont várhatóan nem fognak engedni a tervezetből – a 2008-as válságot követően az Obama-kormány kompromisszumra törekedett mentőcsomagjával, azonban ez csorbított a párt népszerűségén az időközi választásokon. Biden elnök a tervezet bejelentésekor hangsúlyozta, hogy itt az ideje nagyot lépni mivel úgy látja, hogy a jelenlegi helyzetben a visszafogott lépések nem tudnak áttörő eredményeket hozni.

További izgalmas, tudományos tartalmakért kattintson

süti beállítások módosítása