Látszólag minden rendben

Máthé Réka Zsuzsánna 
tudományos segédmunkatárs, NKE Európa Stratégia Kutatóintézet

vilaggazdasag.jpg

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tegnap tette közzé legújabb Gazdasági Kilátások című kiadványát. Az elemzés összességében pozitív hangulatú, a kormányzati támogatásoknak, a gazdasági tevékenységek újraindításának, valamint a hatékony védőoltásoknak köszönhetően a világ gazdasági növekedése még ebben az évben felgyorsulhat.

Az előrejelzések szerint a globális GDP 2021-ben várhatóan 5,7 százalékkal nő, ám 2022-ben 4,5 százalékra lassul majd. Az elemzés szerint a globális GDP mára meghaladta a világjárvány előtti szintet, de továbbra is fennállnak termelési és foglalkoztatási különbségek az egyes régiókban, illetve az államok között.

Az európai gazdaságélénkítő politikák miatt várható, hogy az Európai Unió tagállamai gyorsan felzárkóznak. Az elemzők optimizmusát tükrözi az is, hogy az Egyesült Államok (USA) várhatóan a jövő évben kiegészítő költségvetési támogatást kap, így az ország gyors gazdasági növekedést tapasztalhat.

A napokban az USA megközelítette a hitelfelvételi határát is. Az USA jelenlegi adóssága 28,5 billió dollár, amely jóval meghaladja a bruttó hazai termék 100 százalékát. Janet Yellen pénzügyminiszter becslése szerint az USA-ban hamarosan elfogy a készpénz a számlák kifizetéséhez. Ez nem csupán az Egyesült Államok szövetségi kormányának alkalmazottjait, az USA lakosságát és további költségvetését érintené negatívan, de globális jelentőségű gazdasági és pénzügyi válságot okozna. A hitelfelvételi határ emeléséhez kétpárti hozzájárulás szükséges, ám egyelőre úgy tűnik, hogy a republikánus és a demokrata pártok képviselői nehezen fognak ez ügyben megegyezni.

Az elemzés ugyanakkor felhívja a figyelmet számos rövid- és középtávon jelentkező kockázatra is. Az egyik ilyen jelenség a globális ellátási láncok törékenységére világít rá. Számos ázsiai országban a koronavírus elleni vakcinákkal való átoltottság (még) alacsony, így a delta-variáns jelentősen növeli a leállások kockázatát. Ez negatív következményekkel járhat az ellátás elérhetőségére és a globális fellendülés ütemére is.

A globális nyersanyagárak növekedéséből származó emelkedő költségek, valamint a kapacitáskorlátok és az ellátási zavarok máris hozzájárultak egyes kulcsfontosságú ázsiai gazdaságok esetében az exportárak növekedéséhez. Ennek megfelelően más országok az importárak éles növekedését tapasztalták, amelyet a globális szállítási költségek idei megháromszorozódása tovább fokozott.

Az elemzés szerint az infláció kiugróan magas az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, valamint Kanadában, de a szakértők úgy vélik: ezek a szintek várhatóan 2023 végére elérhetik a válság előtti rátát. A szerzők felhívják a figyelmet arra is, hogy egyes tagállamok felzárkózásának számos bizonytalan tényezője akad: egyedi gazdaság- és pénzügyi politikákat kell alkalmazniuk, amely nem minden esetben bizonyulhat sikeresnek.

A globális és az uniós irányvonalakat figyelembe véve úgy tűnik, Magyarország gazdasági teljesítménye nem tér el az általános trendektől.

További izgalmas, tudományos tartalmakért kattintson

süti beállítások módosítása